Разлика между версии на „Дрехи за туризъм“

от wiki.bgmountains.org
Направо към: навигация, търсене
(Панталони)
(Гети, Ръкавици и Шапки)
 
Ред 178: Ред 178:
 
*[[Якета]]
 
*[[Якета]]
  
== [[Гети, Ръкавици и Шапки]] ==
+
== Гети, Ръкавици и Шапки ==
 
Тези дрехи имат за цел, в общия смисъл, да предпазят най-важните външни части от човешкото тяло от екстремните прояви на метеорологичното време, да спомогнат за запазване на оптималната им температура и да отведат влагата навън.  
 
Тези дрехи имат за цел, в общия смисъл, да предпазят най-важните външни части от човешкото тяло от екстремните прояви на метеорологичното време, да спомогнат за запазване на оптималната им температура и да отведат влагата навън.  
 
*'''Избор Гети, Ръкавици и Шапки.'''
 
*'''Избор Гети, Ръкавици и Шапки.'''

Текуща версия към 21:24, 21 декември 2013

Дрехите за туризъм се ползват и в екстремни метеорологични условия. Поради това изискванията към тях са завишени - в сравнение със стандартните такива. Те трябва да ви запазят сухи, да ви предпазят от неприятен вятър и да ви държат топло. Успоредно с това те трябва и да могат да отвеждат влагата извън тялото. Правилно избраните и ползвани дрехи за туризъм ще запазят удоволствието от разходките ви на открито.Характеристики

Материали за изработка

Технологиите в дрехите за туризъм

Чорапи

Чорапите са много важен елемент от облеклото за туризъм. Те осигуряват на първо място комфорт при ходене и не на последно - спомагат за запазване на топлината на краката. Неудобните чорапи причиняват появата на пришки, мазоли и дори могат да предизвикат сериозни наранявания по стъпалото на крака. Неподходящите чорапи могат да предизвикат измръзвания или вмирисване на краката и обувките.

Изборът на правилните чорапи е от съществено значение за дейностите, свързани със спорта. Всяко действие създава различни зони на натоварване на тялото, и с цел да се възпрепятстват наранявания е необходима защита на уязвимите точки. От същото значение е и предпазването на краката от много микроорганизми, които, при ненавременна намеса могат да предизвикат сериозни проблеми.

Понеже вътрешната температура на главата и торса трябва да бъде приблизително 37°C е важно топлината да бъде изразходвана със същата степен, с която бива произвеждана. С увеличаване на физическите натоварвания се произвежда повече топлина, което причинява потенето. Предпоставката за охлаждането е изпаряването. Поради това облеклото (включително чорапите) трябва да има добър капацитет за пренос на влага, за да подсигури микроклиматът в непосредствена близост до кожата да остане сух и удобен.

Човешкият крак е с много усложнена структура. С 26 кости и заедно със ставите, сухожилията и мускулите не е винаги подходящо да се подлага на всякакви видове натоварвания. За това отделяне на подходящо внимание, обуване на правилни чорапи и облекло са съществени. Според някои статистики:

- През живота си човек извървява приблизително 125 000 километра.

- Краката се потят по около 35 – 55 литра на година, от което 17 – 27 литра биват поглъщани от чорапите.

- 85 % от хората носят обувки, които не съответстват правилно.

- Когато пробвате обувките трябва да мерите и двата крака и вземете тези, които съответстват на по-големия крак.

Всичко, което е казано за материалите, функционалността и технологиите при термобельото по същия начин се прилага и в производството на чорапи, където сред най-престижните имена са споменатите CoolMax® и Thermolite®.

Все пак, с оглед на факта, че чорапите биват експлоатирани доста по-тежко от бельото се изисква по-надеждна изработка. Някои чорапи, предназначени за спортове като ски и сноуборд, са изработени без шевове. Вътрешният слой, освен че е предназначен за отвеждане на влагата, е изграден и с цел да намалява тежестта от удари. Плетката е по-плътна в областта на глезена, като по-долу и по-горе материалът е по-обемен, за да осигури равномерен контакт на крака с обувката. За намаляване на износването, материалът е по-плътен около пръстите и на ходилото. В някои по-луксозни модели допълнително се увеличава дебелината на плата върху кокалчетата на крака.


Избор на чорапи.

Видове чорапи:

Дрехи първи слой

Термобельото е първият слой на облеклото за туризъм, който подсигурява удобство и сигурност. Това защитно облекло, създавайки малко въздушно пространство до кожата помага за изолирането на тялото от негативните въздействия на околната среда.


История на термобельото

Сър Бенжамин Томпсън (1753-1814) e със заслугата за създаването на термобельото.

Функционалност

Термобельото е един от най-важните елементи на туристическата екипировка, защото изпълнява основните функции да пропуска влагата, която се отделя от тялото ( в противен случай температурата вътре пада с няколко градуса по-ниска от тази навън) и да допринася за изолирането на студа, посредством свойствата на тъканите, формите на материите и начинът на оплитане. А техните съчетания в бельото определят за какви условия на средата и за какви дейности то е предназначено.

Бельото, което е предназначено за активни дейности през лятото е тънко и леко, с единственото свойство да отвежда влагата. Подобно бельо може да бъде предпочетено и от хора, проявяващи силна физическа активност и през другите сезони, включително и през зимата, като за един спорт, какъвто е ски бягането.

Хора, които не проявяват определена физическа активност в студено време биха предпочели бельо с по-дебела тъкан със свойството да изолира студа и без специфични особености по отношение на дишането на материята. Между тези два типа бельо съществуват множество съчетания на тъкани, в зависимост от средата и вида на дейностите, за които ще се използва.

Основните тъкани, от които се прави термобельото могат да бъдат естествени материали и изкуствени материали.

Съществуват различни видове бельо по съчетания от материали и дебелина, в зависимост от марката и сезона, за който е предназначено. Например един дебел слой от пропускащ влагата полипропилен съхне по-бързо на слънце след употреба и поглъща повече топлина, докато по-леко оцветен и тънко изтъкан плат със свойството да диша може да бъде обличан с цел опазване от слънчеви лъчи и комари в горещ сезон. Съчетание от лек найлон с малък процент еластан са често обличани от алпинисти, заради частично прибавената топлина, докато поддържат пълен обхват на движение по време на изкачване.

Комбинациите от отделни материали могат да бъдат най-различни, в зависимост от предназначението на облеклото. Тук могат за пример да се разгледат някои по-често срещани съчетания:

1. 50% ангорска вълна, 30% начално обработена вълна, 20% полиамид

Високият процент на ангорската вълна придава на плата високи нива на топлинна изолация и поддържа тялото сухо дори и при изпотяване. Полиамидните влакна придават повече еластичност на плата и подсигурява запазването на формата на облеклото.

2. 80% памук, 20% ангорска вълна

100 % естествени влакна са идеални за тези, които избягват синтетичните материи. Памукът дава чувство за лекота и удобство, с ангорската вълна, която осигурява допълнително топлина. Идеална е за променливо време.

3. 60% начално обработена вълна, 40% модал

Превъзходно облекло от гледище на топлинните свойства. Модалът, който е модетнизирана визкоза и е произведен от целулозни влакна добити от дървесината, придава лек блясък на материала и допълнителна мекота.

С цел отстраняване на миризмата от продължителната употреба някои фирми включват гранули в структурата на влакното, които обаче издържат едва на няколко изпирания. Друг метод за избягване на миризмата, прилаган във високотехнологични тъкани е вплитането на тънка сребърна нишка.

Начинът на плетене на влакната е също от значение за формиране на свойствата на бельото. При използването на двуслойните тъкани, вътрешният слой цели осигуряване на плътен контакт с тялото, незадържане на влагата и лесното й пропускане. Външният слой пък е с клетъчна структура, целяща ефективно разпределение на влагата, с което допълнително улесняват отделянето й. От друга страна въздухът, който се съдържа в клетките спомага за изолирането на студа.

Свойството да пропуска влагата навън, разбира се, запазва ефекта си, в случай че следващите слоеве на облеклото също имат това свойство и не се явяват като преграда, която да я връща обратно и доведе до намокряне на бельото. Размерът на бельото също трябва да съответства правилно, за да изпълнява добре функциите си.

Технологии при отделни производители

Различните фирми използват общо взето няколко основни принципа и подобни материали, както и различни техни съчетания, за да постигнат необходимата функционалност.

Моделите от бельото на Helly Hansen, които са предназначени за зимата, са ефективни при минусови температури. Те комбинират синтетични влакна с мериносова вълна. Вътрешният слой, който е от полипропилен, е основата на така наречената Lifa Stay Dry технология, която отвежда влагата от тялото. Външният слой е от мериносова вълна, за да добавя топлина. Това съчетание, обаче не е идеално за най-интензивни дейности и през зимата, защото влагата, която би се задържала повече във втория слой, в зависимост от степента си, може да предизвика спадане на температурата непосредствено около тялото с няколко градуса повече от тази навън, независимо дали първият слой, който добре пропуска влагата, остава сух или не.

В синтетичните платове на Helly Hansen, в които се цели максимално отвеждане на влагата, според техните проучвания материалите им са:

- Хидрофобни – полипропиленът задържа 40 пъти по-малко влага от полиестера.

- Леки – 50% по-леки от полиестер и 70% по-леки от вълна.

- Антибактериални – с естествена устойчивост срещу бактерии.

- Хипоалергенни – и вълненото облекло е с предпазващ слой между вълната и кожата, така че да не причини алергии.

Повечето типове термобельо работят на принципа на отвеждането на влагата. Платът изсмуква влага и я насочва върху широка площ, така че да може да се изпарява по-бързо. Когато платът се навлажни, в зависимост от степента на намокряне, той отнема топлина от тялото с десетки или стотици пъти повече, отколкото сухият плат. В случая, синтетичнитие материали на Helly Hansen използват топлината на тялото като катализатор, за да отхвърля влагата през облеклото към втория слой, където е абсорбирана и отвеждана. В технологията си фирмата използва и кухи влакна, при които въздухът спомага за по-доброто изолиране на студа и прави облеклото по-леко.

Британската фирма HotSquash е една от по-новите фирми в производството на термобельо, но за кратко време добила име сред другите водещи производители. Те обединяват технологиите за производство на туристическо облекло с тези за производство на работно облекло с цел да постигнат максимално удобство и ефективност.

За есеннозимната колекция облекла използват платове Thermolite® и Isowool за поддържане на топлината, а за пролетнолятната си колекция използват платове Coolmax® и Thermo Cool™, за регулиране на температурата.

За зимната колекция се прилагат кухи влакна, комбинирани с мултиканални влакна, (първите - по примера на козината на бялата мечка- въздухът в празнината на влакното спомага за по-добро изолиране на студа. Според резултатите от техните проучвания, платовете Thermolite® изолират студа почти 3 пъти по-добре от вълнения и почти 2 пъти по-добре от памучния плат при еднаква дебелина на платовете. От друга страна пропускат влагата от 1,5 до 3 пъти повече от вълната и памука, заради по-освободената площ, която тъканта оставя непосредствено до кожата с цел пропускането на влагата. Тази технология прави платовете по-леки и с около 50% по-бързо съхнещи от памука.

Платовете Coolmax® на HotSquash са направени от специално обработени полиестерни влакна с увеличена повърхностна площ. Специалните 4-или 6- канални форми на влакната осъществяват система, която отвежда влагата от кожата към по-външния слой на плата. Мултиканалните влакна спомагат за свежестта, а кухите влакна не допускат прекомерно охлаждане. Съхненето е по-бързо от други платове, и така допълнително регулира температурата на тялото.

Според проучванията на производителя, Thermo Cool™ отвежда влагата с 48% по-добре от други платове с подобно предназначение и приблизително 10 пъти по-добре от памука.

От друга страна платовете са обработени и с Santized®- една от водещите разработки за намаляването на бактерията, която причинява миризма. Santized® отговаря на стандарта на bluesign®, който е най-строгият в света стандарт от гледище на изискванията за безопасност, здраве и околна среда.

Тази система прави гладенето с ютия, барабанното сушене или прането с гореща вода излишни.

Технологията, която се използва при PrimaLoft® с Quick Draw Technology™ е подобна на тази на Helly Hansen, като комбинира свойствата на вълната да привлича влагата, за да формира, както те го наричат динамично „силово поле”, което изсмуква влагата от тялото и я отдалечава с цел да се постигне идеална система, за да подсигури удобство на кожата.

PrimaLoft® е направена от тънки нижки, които са наполовина от големината на типични кашмирени влакна, което прави платовете особено комфортни и меки с ефективност при отвеждането на влагата. Според проучванията им техните платове, когато не са комбинирани с други материи, отвеждат влагата около 2 пъти по-бързо от мериносовата вълна и съхнат с около 20% по-бързо.

Както се спомена по-горе, съществуват и различни типове технологии, предназначени за намаляването на микробите. Една от най-ефективните от тях се нарича AEGIS Microbe Shield. Тази технология е интегрирана в продукта на производителя и трае дълго, колкото самия продукт, за разлика от други антимикробни препарати, които с употребата се изразходват. Така осигурява трайна и ефективна защита срещу неприятни миризми, опетняване и разваляне, причиняващи появата на бактерии, микоза и други микроорганизми. С това удължава и времето между отделните изпирания и спестява разходи за перилни препарати.

Scentry™ използва вградена тънка сребърна нижка, която подсигурява антимикробна защита, за да се избегне появата на миризма. Среброто, като природен елемент, възпрепятства размножаването на широк спектър от микроорганизми, които причиняват миризма.

Подобно на Scentry™, от X-Static® се възползват от среброто, като правят найлонови нижки със сребърно покритие, което ефективно възпрепятства размножаването на причиняващи миризма бактерии и гъбички. Тъй като среброто е най-проводимият елемент X-Static® по естествен начин регулира температурата.

Избор на дрехи първи слой.

При избор на бельо е важно да се вземе правилният размер, за да работи правилно. То трябва плътно да прилепва към тялото без да причинява дискомфорт. Етикетите на качественото бельо стоят от външната страна.

Видове дрехи първи слой:

Дрехи втори слой

Дрехите от този слой служат на първо място за предпазване на тялото от измръзване и същевременно да отведат влагата проведена от дрехите първи слой на вън от него.

Избор на дрехи втори слой.

Видове дрехи втори слой:

Дрехи трети слой

Дрехите от този слой имат целта да предпазят тялото от екстремните прояви на метеорологичното време и същевременно да отведат влагата навън.

Избор на дрехи трети слой.

Видове дрехи трети слой:

Гети, Ръкавици и Шапки

Тези дрехи имат за цел, в общия смисъл, да предпазят най-важните външни части от човешкото тяло от екстремните прояви на метеорологичното време, да спомогнат за запазване на оптималната им температура и да отведат влагата навън.

  • Избор Гети, Ръкавици и Шапки.

Гети

Ръкавици за туризъм

Шапки

Целта на шапката е да защити главата от атмосферните влияния и слънчевите лъчи.

Панталони

  • Избор на панталони за лятото.

Панталони за лятото

Други помощни

В тази група попадат аксесоари, които предпазват човешкото тяло от екстремните прояви на метеорологичното време и при падания или сблъсък с препятствия. Те са задължителни при практикуването на екстремни спортове на открито.

  • Избор.

Дъждобрани

Маска за лице

Протектори

Поддръжка и съхранение

Външни връзки

Връзка към информацията за якетата и мембраните във форума на БАССЕС.