Разлика между версии на „Каска“

от wiki.bgmountains.org
Направо към: навигация, търсене
(Конструкция и Материали за изработката)
(Избор на каска)
Ред 38: Ред 38:
 
==Избор на каска==
 
==Избор на каска==
  
'''Най-правилният избор на каска''' се прави, след като човек е практикувал известно време с такава на заем, и след като вече е наясно със себе си точно какво и в каква степен ще практикува.
+
'''Най-правилният избор на каска''' се прави, след като човек е практикувал известно време с такава на заем, и след като вече е наясно със себе си точно какво и в каква степен възнамерява да практикува.
  
 
Принципно при избор на каска трябва да си дадете отговор на следните въпроси:
 
Принципно при избор на каска трябва да си дадете отговор на следните въпроси:

Версия от 21:09, 16 декември 2011

ВИНАГИ ползвайте каска, когато практикувате вело, ски, катерачески и мототуризъм!!! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, когато професията ви го изисква!!!

Каската е най-важният елемент от предпазната екипировка за голям кръг екстремни хобита и спортове. Изборът на правилната каска за вас ще ви осигури по-добра защита и по-голямо удоволствие от адреналина, който търсите с практикуването на екстремните хобита и спортове.

Характеристики

Основните им характеристики са:

  • Здравина на черупката
  • Лекота
  • Дебелина на вътрешната обвивка или разстояние от главата до черупката
  • Поддръжка на оптимална температура на главата
  • Мобилност на подплатата
  • Здравина и удобство на ремъците
  • Вентилация (фактор най-вече през топлото полугодие)

Видове каски

Според своето предназначение каските са:

Категориите са доста условни, като е възможно даден тип каска да се ползва извън типичното и предназначение.

Избор на каска

Най-правилният избор на каска се прави, след като човек е практикувал известно време с такава на заем, и след като вече е наясно със себе си точно какво и в каква степен възнамерява да практикува.

Принципно при избор на каска трябва да си дадете отговор на следните въпроси:

- до каква степен е опасна екстремната активност, която ще практикувате? Високо екстремна, средно екстремна, ниско екстремна.

- по кое време на годината смятате да практикувате активността? Само през лятото, топло полугодие или зимно полугодие?

- колко пари сте склонни да заделите за каска?

След като сте си дали отговори на гореизброените въпроси можете да пристъпите към избор на конкретната каска за вас.

Черупката на каските за високо екстремни спортове обхваща цялата глава, част от врата, включително челюстта и челото. Това са така наречените Full Face каски. Те са задължителни за високоскоростни активности, за екстремни спускания и други силно опасни дейности. Например мотоциклетните и велокаските за спускане. Те имат следните недостатъци - тежки са, много топлят и ограничават зрителното поле и мобилността на главата.

Черупката на каските за средно екстремни активности няма защита на челюстта и ушите и обхващат само главата. Типичен пример са каските за практикуващите велонаправлението Dirt Jump, каските за ски с изрязана черупка, катераческите и военните каски. Този вид каски са най-доброто съотношение защита-контрол. Те осигуряват сравнително висока степен на защита, при по-голямо зрително поле и мобилност на главата.

Черупката на каските за ниско екстремни активности защитава само горната част на главата Типичен пример са велосипедните каски тип "челадинка". Те осигуряват сравнително добра защита на главата при най-добри останали показатели - проветривост, мобилност на главата, обширно зрително поле.

Конструкция и Материали за изработката им

Поддръжка и съхранение

Външни връзки

Връзка към информацията във форума на БАССЕС.