Разлика между версии на „Мембрани“

от wiki.bgmountains.org
Направо към: навигация, търсене
Ред 1: Ред 1:
 
Марки мембрани:
 
Марки мембрани:
  
*[[Aerotex]] (Sofinal, Ю. Корея) – синтетична тъкан въз основа на полиамид. На въшен вид и на пипане наподобява деним. Има високо съпротивление на късане и е бързо съхнеща. Използва се по различен начин в артикулите при производството на мотоциклетно защитно облекло. Тя прилича на Gore-Tex Z-liner Fabric по начина на своята изработка, само че повърхностния слой на мембраната е изтъкан от тънки нишки.
+
*[[Aerotex]] (Sofinal, Ю. Корея)  
  
*[[Аir Feel]] (Ю. Корея) – мембранна тъкан, близка по свойства на AquaControl. Използва се в продукцията на X-Tend.
+
*[[Аir Feel]] (Ю. Корея)
  
*[[Alrdura]] (Texland, Ю. Корея) – напълно синтетичена тъкан от полиестер с полиамид. Тръбната структура на влакната осигурява добрите и дихателни свойства. Тъканта е мека на допир, не пропуска вятър, и е устойчива на дъж до няколко часа в зависимост от интензивността на дъжда. Водата прониква бавно, като през гъба.
+
*[[Alrdura]] (Texland, Ю. Корея)  
  
*[[Alrguard]] (Texland, Ю. Корея) – синтетична тъкан на основата на полиестер с добавен полиамид. Тя е лека и мека на допир. Притежава добра дихателна способност, но се мокри по-бързо, отколкото Cordura. Използва се в продукцията на IXS и др.
+
*[[Alrguard]] (Texland, Ю. Корея)
  
*[[AquaControl]] (Италия) – мембранен синтетичен материал използва се за осигуряване на ветро и влаго защита на мото облеклата. Обиковенно слоя [[AquaControl]] се нанася с дебелина около 0,01 мм. Структурата на материала под електроннен микроскоп напомня китова кост. Материята действа по следния начин: въздушният поток се разсейва в лабирина от влакна и така сам създава топлоизолираща въздушна възглавница. Издържа воден стълб с дебелина девет метра. Използва се в продукцията на MP-ASU, Alpinestars, Held и др.
+
*[[AquaControl]] (Италия)
  
*[[Aquapore]] (Франция) – мембранна тъкан въз основа на полиурета.
+
*[[Aquapore]] (Франция)  
  
*[[Armacor]] (W. L. Gore Associates, САЩ) – многослоен функционален материал. Обикновено се използва заедно в комбинация с Cordura и Gore-Tex.
+
*[[Armacor]] (W. L. Gore Associates, САЩ)
  
*[[CE-Protector]] – показва, че в изделието използваните защитни елементи съответстват на Европейския стандарт. Съчетанието EN-1621-1 е обозначението на този стандарт. Това задължава изделието носещо марката “СЕ-Protector” да е направено съгласно препоръките на Европейският Комитет по Стандартизация, като някои от тези изисквания са:
+
*[[CE-Protector]]  
• Да се следват точно формата на съответната част от човешкото тяло, която предпазват;
+
• Да не се произвеждат протектори с остри краища;
+
• Протекторите да не задържат топлината и да позволяват “дишането” на материята;
+
• Да са произведени само от одобрени материали и т.н.
+
  
*[[Climaway]] (Lafuma, Франция) – мембранна тъкан, аналог на AquaControl.
+
*[[Climaway]] (Lafuma, Франция)
  
*[[ComforTemp]] (Shoeller, Швейцария) – “умен” синтетичен материал. Микрокапсулите РСМ (Phase Change Material) са със сферична форма и поддържат естествената човешка температура от 36°С. При нагряване на материала до максималния предел на диапазона на комфортна температура, микрокапсулите преминават в полутечно състояние и акумулират излишната топлина. При падане на температурата, микрокапсулите преминават в твърдо състояние и отделят аумулираната топлина. Така самата вътрешна температура не излиза зад предела на комфортния диапазон.
+
*[[ComforTemp]] (Shoeller, Швейцария)
  
*[[Clarino]] (Франция) – синтетична кожа с дишаща способност на нивото на естествената кожа.
+
*[[Clarino]] (Франция)  
  
*[[CooLMaX]] (DuPont, САЩ) – синтетичен материал въз основа на полиестер. Има влакна с характерна четириканална форма. Притежава високи топлоизолационни и
+
*[[CooLMaX]] (DuPont, САЩ)  
влагоотделящи свойства. Почти не попива влага, а при овлажняване съхне бързо. Използва се в подплатата на шлемовете в средния и високия ценови клас.
+
  
*[[CORDURA]] (DuPont) – най-разпространената синтетичена тъкан за изработка на мотодрехи. За производството му се използват изчистени полиамидни фибри, които са пресукани неколкократно. Това прави влакното по-устойчиво при триене от обикновените найлонови влакна.
+
*[[CORDURA]] (DuPont, САЩ)
Тъканта от полиамид Cordura 500 е повишена износоустойчивост, използва се в качеството на външен материал. Cordura 500 със светоотразително покритие значително увеличива нивото на пасивна безопасност. При дневно осветление материала изглежда като обикновен, но в тъмното, при непосредствено осветяване с фар от автомобил, той светлоотразява.
+
  
*[[Cordura AFT]] (DuPont, САЩ), (AFT – Air Flow Technology) – второ поколение синтетична тъкан, изтъкана от полиамидни влакна с различна дебелина. Още по-мека на допир откокото обикновенната Cordura.
+
*[[Cordura AFT]] (DuPont, САЩ), (AFT – Air Flow Technology)  
Използването на технологията AirPower значително подобрява качествата на Cordura AFT, тя е разработка на фирма Rukka, при сътрудничество с компания DuPont, за да съответства на стандартите за безопасност, установени за езда на мотор. В материала Cordula AFT се използва трикотажна структура, която, както показва практиката, се явява най- комфортна в топъл климат.
+
 
   
 
   
*[[Cordura Plus]] (DuPont, САЩ) – последната разработка в семейството на Cordura.
+
*[[Cordura Plus]] (DuPont, САЩ)
  
[[Dacron]] (DuPont, САЩ) – общото търговско название на група синтетични влакна на основата на полиестер. Съществуват някъде от порядъка на 20 наименования на различните модификаци на Dacron. За пример, Dacron е изходен материал за CoolMax. Използа се практически в продукцията на всички именити производители на екипировка.
+
[[Dacron]] (DuPont, САЩ)  
  
*[[Dritex]] (Sterling, Великобритания) – непромокаема, дишащ материал.
+
*[[Dritex]] (Sterling, Великобритания)  
  
*[[Dryline]] (Milliken & Co.) – двуслойна синтетична тъкан. Материал с хидрофобни свойства отвън и хидрофилни отвътре, добър проводник на влагата. В частност, се използва за изработка на снегоходните подшлемници на Yamaha.
+
*[[Dryline]] (Milliken & Co.)
  
*[[Dynafil]] (Италия) – синтетичена тъкан въз основата на полиамид.
+
*[[Dynafil]] (Италия)  
  
*[[DynamicExtrim]] (Shoeller, Швейцария) – нещо подобно на Cordura Plus с добавка на Lycra, на пипане като С. AFT. Използва се в продукцията на IXS и др.
+
*[[DynamicExtrim]] (Shoeller, Швейцария)  
  
*[[Dynatec]] (Shoeller, Швейцария)- синтетичен материал, разработен специално за мотоциклетни екипировки. Представлява особена двуслойна тъкан на основата на полиамид. Съчетанието с Cordura и Dynafil TS70, придава на тъканите водо- и прахо отблъскащи свойства и достатачна дишаща способност, висока устойчивост на скъсване при триене. Използва се като базов материал за мотоциклетните и снегоходните дрехи и обувки. Едно от най-добрите по съотношение на цена-качество. Използва се в продукцията на IXS, MP-ASU, Alpinestars, Held и др.
+
*[[Dynatec]] (Shoeller, Швейцария)
  
*[[Dynax]] (Франция) – синтетична тъкан въз основа на полиамид. Основните й качества – здравина, устойчивост на триене, дишаща и прахоотблъскваща.
+
*[[Dynax]] (Франция)  
  
*[[Eclipse EP Ceramic]] (ASFgroup, Франция-Германия- САЩ) – синтетична мембрана тъкан на основата на полиуретан с Silicon Ceramic (силикондиоксид). Непромокаема, въздухоупорна и дишаща. Материала се използва изключително в продукцията на IXS.
+
*[[Eclipse EP Ceramic]] (ASFgroup, Франция-Германия- САЩ)
  
*[[Eco-climat]] (ЕС) – непромокаемо водоотблъскащо покритие с висока дишаща способност с основа от Teflon. Използва се в продукцията на MP-ASU, Alpinestars, Held и др.
+
*[[Eco-climat]] (ЕС)
  
*[[Elasthan]] (Германия) – полиуретаново влакно с примеси на полиамида. В неголями количества се добавя в другите тъкани за повишение на еластичноста им.
+
*[[Elasthan]] (Германия)  
  
*[[Entrant]] (Taray, Ю. Корея) – мембрана тъкан на полиуретанова основа.
+
*[[Entrant]] (Taray, Ю. Корея)  
  
 
*[[eVent]]®
 
*[[eVent]]®
  
*[[Filltex]] (Италия) – обикновенна синтетична тъкан въз основа на найлон.
+
*[[Filltex]] (Италия)
  
*[[Flexothan]] (ЕС) – еластична водонепроницаема мембрана, смес на полиуретан/полиамид.
+
*[[Flexothan]] (ЕС)
  
*[[Fleece]] (Италия) – синтетична полиестрова тъкан. Не попива влага и има ниска теплопроводност благодарение на голямото количество въздушни камери.
+
*[[Fleece]] (Италия)  
  
*[[GoreTex]] (W.L. Gore Associaties, САЩ) – една от най-разпространените климатични мембрани в мотоциклетното защитно облекло е Gore-Tex. Мембраната обезпечава 100% водо- и ветроустоичивост, износоустойчива. Тя съвместява две основни характеристики: водонепромокаемост и “дишане;” тя е тънка и лека, но същевременно – много издръжлива. Структурата й е от микро пори и е направена от специална материя, чиято абревиатура е ePTFE или “разтегнат поли-тетра-флуор- етилен.” Върху 1 кв. см. от ePTFE има 1,4 милиарда пори. Тези пори са многократно по-малки от действителните размери на водните молекули.Структура на материала под електроннен микроскоп напомня китова кост. Въздушня поток се разсеива в лабиринта от влакна, така сам създава топлоизолиращ въздушен слой. Материала издържа налягането на воден стълб от 8 атмосфери.
+
*[[GoreTex]] (W.L. Gore Associaties, САЩ)
  
*[[Hipora]] (Великобритания) – микропорест водонепроницаем материал от полиуретан. Извежда влагата, запазва топлината. Относително евтин за производство.
+
*[[Hipora]] (Великобритания)  
  
*[[Hollofil]] (DuPont, САЩ) – еластична, мека на пипане синтетична тъкан. Състои се от влакна с кръгла форма, имащи четири вътрешнни канала. За сметка на това тъканта задържа повече въздух, така обезпечава по-добра топлоизолация. Варианти: Hollofil II, Hollofil 808.
+
*[[Hollofil]] (DuPont, САЩ)  
  
*[[Kenytex]] (Texland, Ю. Корея) – мека, имаща високо съпротивление на сцепване и устойчива на изпиране тъкан с водо и прахотблъскващо покритие. Основа полиамид/полиестер с добавка на Kevlal. Използва се за защита на лактите, раменете и коленете.
+
*[[Kenytex]] (Texland, Ю. Корея)  
  
*[[Keprotec]] (Schoeller, Швейцария) – един от най-старите синтетични материали, използва се за направа на мото дрехи повече от 50 години. Защитата при пране при този материал е на нивото на волска кожа. От него се изработват лакти, рамене, гърбове, колена и т.н.
+
*[[Keprotec]] (Schoeller, Швейцария)
  
*[[KEVLAR]] (DuPont, САЩ,) е полирамидно влакно на основата въглеводород, което се характеризира с висока издръжливост при разтягане, а също така и с висока топлоизолраща способност. Температурата на топене при този материал е 430 оС. Използва се за изработката на меки бронежилетки, прашути и др. В чист вид няма приложение, ако на вашите панталони има надпис with Kevlar, това означава, че в плата има кевларови влакна.
+
*[[KEVLAR]] (DuPont, САЩ,)
  
*[[Koslan]] (Германия) – влакно въз основа на полиамид.
+
*[[Koslan]] (Германия)  
  
*[[Laminat]] (Щвейцария) – технология за изработка на мембрана тъкан.
+
*[[Laminat]] (Щвейцария)
  
*[[Lycra]] (Франция) – името на материала Elasthan, използвано в Европа.
+
*[[Lycra]] (Франция)
  
*[[Mighty-7s]] (Ю. Корея) – напълно синтетичен полиестров материал. Лек, дишащ и мек на пипане. На достойствана на материала не се изчерпват само с това: мие и се поддържа лесно, устойчив на замърсяване и притежаващ антибактериални свойства.
+
*[[Mighty-7s]] (Ю. Корея)  
  
*[[Meracion]] (Финландия) – високоеластично синтетично полипропиленово влакно. Използва се за изработка на термобельо.
+
*[[Meracion]] (Финландия)  
  
*[[Nylon]] (Франция) – синтетична тъкан от полиамидно влакна. Не се отличава с някакви особени. Използва се в предимно за дрехи със спортен и туристически характер.
+
*[[Nylon]] (Франция)
  
*[[Nomex]] (DuPont, САЩ) – негорящ, термостатичен полиамид. Има необичайно високо съпротивление на сцепване. Използва се за направата на меки бронежилетки, подсилване на синтетичните тъкани и като заместител на азбеста при професионалните дрехи.
+
*[[Nomex]] (DuPont, САЩ)
  
*[[Nylon Taslan]] – полиамиден материал с плътна двудиагонална структура преплетени влакна и водоотблъскващи своиства.
+
*[[Nylon Taslan]]
  
*[[Oxford Nylon]] – синтетичен найлонов материал. Използван от фирм IXS за подшиване на чанти и сакове.
+
*[[Oxford Nylon]]
  
*[[Polarguard 3D POLARGUARD]] – полиестерно изолиращ материал, осигуряващ високото качество на дрехите за екстрим. Лек, мек и изолира по добре от другите синтетичесни материали. По своиства подобен на пуха.
+
*[[Polarguard]]
  
*[[POLARTEC]] – бързосъхнеща тъкан от полиестерни влакна не попиващ влага, попива вода по малко от 1% от своето тегло. Това количесвто влага се изпарява много бързо, при това запазва своята структура и мекост.
+
*[[POLARTEC]]
  
*[[Quallofil]] (DuPont, САЩ) – синтетичена полиестров материал. Влакната с кръгла форма имат седем вътрешни канали за по-добра топлоизолаци.
+
*[[Quallofil]] (DuPont, САЩ)
  
*[[Quallofil Allerban]] (DuPont, САЩ) – Quallofil с добавени противобактериални свойства.
+
*[[Reflex]] (Shoeller, Швейцария)
  
*[[Reflex]] (Shoeller, Швейцария) – тъканта Dynamic Extrem, има светоотразителни свойства за сметка на използвания Scotchlite. Използва се в продукциите на много производители.
+
*[[Reissa]] (Texland, Ю. Корея)  
  
*[[Reissa]] (Texland, Ю. Корея) – синтетична мембрана тъкан, непродухваема, непромокаема и дишаща. Не променя свойте свойства в температурния диапазон -60° С – +80° С.
+
*[[Ripstop]] (Великобритания)  
  
*[[Ripstop]] (Великобритания) – технология за изработка на синтетични материали с високо съпротивление на скъсване, такива като Keprotec, Armacor.
+
*[[Santtized]]
  
*[[Santtized]] – антибактериална тъкан. Използва се в шлемовете на IXS и др.
+
*[[Scotchgard]] (3M, САЩ) 
  
*[[Scotchgard]] (3M, САЩ) – водо и прахо отблъскваща тъкан. Използва се в снегоходните дрехи на Bombardier и X-Tend.
+
*[[Scotchlite]] (, САЩ)
  
*[[Scotchlite]] (3М, САЩ) – светоотразителни материали. Малки стъклени топчета, нанесени на тъканта, изпълняват светоотразителни функци. Scotchlite отразява светлината на фаровете.
+
*[[Soltotex]] (Франция)
  
*[[Soltotex]] (Франция) – непродухваема, непромокаема, дишаща мембранна тъкан. По дишащи способности отстъпва на AquaControl и Gore-Tex, затова е и чувствително по-евтина от тях.
+
*[[SympaTex]]
  
*[[SympaTex]] – тънка дишаща компактна мембрана, изолзваща по много хитър начин, магнитоелектрическит е свойства на елементарните частици. Непромокаемоста на симпатексовата мембрана възниква от разликата в поведението на дъжда и парата. Мембраната SYMPATEX е на 100% водо- и ветронепроницаема, растяга се до 300% и обезпечава оптималните условия за циркуляция на въздуха. Влагата, изпаряема от човешкото тяло, просто се извежда на вън, а водата от дъжда не може да проникне.
+
*[[Tactel]]® (DuPont, САЩ)
  
*[[Tactel]]® (DuPont, САЩ)- cпециално полиамидно влакно, предназначено за създаването на тъкан, съчетаваща в себе си отличне въшен вид, чувство на комфорт и практичност. Основните качества на тази тъкан: мека, лека, дишаща, бързосъхнеща.
+
*[[Tafeta nylon]]  
  
*[[Tafeta nylon]]. Найлонова тъкан (100% Polyamid, 71 г/м2.) с водоотпорно покритие. Леко издържа напора на воден стълб от 2000 мм.
+
*[[Thinsulate LiteLoft]] (, САЩ)  
  
*[[Thinsulate LiteLoft]] (, САЩ) представлява особен уникален материал, обладаващ висока топлоизолираща способност при практически неусетно тегло, мека на пипане и устойчива на мачкане. Фирмата 3М пуска четири разновидности THL-1, THL-2, THL- 3 и THL-4, който се различават по-дебелината от 1,6 до 2,9 см.
+
*[[TYVEK TopCover]] (DuPont, САЩ)  
  
*[[TYVEK TopCover]] (DuPont, САЩ)- водоустойчива, „дишаща“ материя със специален лиценз от DuPont и с UV защита. Използва се за водоустойчиви покривала с UV защита за мотоциклети, ATV и джетове.
+
*[[Teflon]]
  
*[[Teflon]] - е търговското наименование на полимерното съединение политетрафлуоретилен (ПТФЕ), Политетрафлуоретилен ът е полимер на флуорида и на етилена. Поради ниския си коефициент на триене се използва на места, където е необходимо плъзгане. ПТФЕ се държи значително по-добре в сравнение с найлона и ацетала.
+
*[[Thermastat]]  
 
+
*[[Thermastat]] – материал, изготовен от термически активно влакно с пълна сърцевина, благодарение на която е създава топъл изолиращ въздух. Попива влагата така, че тялото остава постоянно сухо.
+
  
 
Информацията е от потребител d.panayotov (http://planina.e-psylon.net/profile.php?mode=viewprofile&u=1849) от този пост - http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=23613#23613
 
Информацията е от потребител d.panayotov (http://planina.e-psylon.net/profile.php?mode=viewprofile&u=1849) от този пост - http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=23613#23613

Версия от 21:31, 15 декември 2011

Марки мембрани:

  • Armacor (W. L. Gore Associates, САЩ)
  • Cordura AFT (DuPont, САЩ), (AFT – Air Flow Technology)

Dacron (DuPont, САЩ)

  • Dritex (Sterling, Великобритания)
  • Dynatec (Shoeller, Швейцария)
  • GoreTex (W.L. Gore Associaties, САЩ)
  • Hipora (Великобритания)
  • Keprotec (Schoeller, Швейцария)
  • Reflex (Shoeller, Швейцария)
  • Reissa (Texland, Ю. Корея)
  • Ripstop (Великобритания)

Информацията е от потребител d.panayotov (http://planina.e-psylon.net/profile.php?mode=viewprofile&u=1849) от този пост - http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=23613#23613