Прикачане на инвентар и принадлежности

от wiki.bgmountains.org
Направо към: навигация, търсене

Прикачане на шалте.

Основните две изисквания при прикачане на шалтето е то да е захванато сигурно /на две места/ и да не стърчи от габаритите на тялото, за да не се закача по клони и да не пречи при преодоляване на технични участъци.

Прикачане на снегоходки.

Снегоходките се прикачат за раницата след като се "заключи" системата на пантите. Ако имат такава. Също така захващането трябва да е сигурно и здраво, като за препоръчване е то да е на две места през снегоходката. Съществуват два правилни начина за захващане:

- Централно симетрично отзад

- Странично от двете страни на раницата.

натисни за по-голям размер
натисни за по-голям размер

Практиката показва, че страничното захващане е по-практично, още повече, че другото измества центъра на тежестта на раницата далеч от тялото.

Прикачане на пикел.

През последните години производителите на раници "вграждат" специални държачи за прикачване на пикел, поради причината, че това е най-опасният прикачен инвентар за туриста. Преди прикачване на пикела обезопасете острите краища на същия. Прикачването на пикела става като дръжката се вкарва в долното ухо на държача на раницата до главата и после долната част на дръжката се ивърта на 180 градуса така, че главата да се заклещи в ухото. Горната част на дръжката се прикрепва към раницата също.

И тук има два начина за прикрепване на ледокопа - странично и отзад на раницата.

натисни за по-голям размер
натисни за по-голям размер

По-безопасният метод е отзад на раницата, защото при другият остра част на пикела сочи към тялото на туриста и при падане е възможно нараняване.Прикачане на щеки