История на термобельото

от wiki.bgmountains.org
Версия от 20:34, 2 януари 2012 на Ристо Туристо (Беседа | приноси) (Нова страница: Той беше открил, че въздухът, изолиран в трапчинките в платовете създава топлинна изолация. П...)

(разл) ← По-стара версия | Преглед на текущата версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Направо към: навигация, търсене

Той беше открил, че въздухът, изолиран в трапчинките в платовете създава топлинна изолация. По-късно направени открития развиха теории за свойствата на платовете да отвеждат влагата от тялото, за да запазят топлината. Модерното термобельо включва и двете функции.

Платовете запазват топлината като формират изолиращ слой непосредствено до кожата. В по-ранните платове се разчиташе на вълнички да улавят и задържат топлина от тялото. Основни материали за термобельото бяха памукът, вълната и коприната, но те имат известни недостатъци. Памукът попива, но не отвежда влагата. Веднъж като се е намокрил той напълно губи топлинните си свойства и създава среда за появата на микроби и неприятна миризма. Вълната, особено от превъзходно качество като мериносова или кашмирена, поглъща до 33% от теглото си, но дразни деликатната кожа. Копринените платове са тънки и меки, но не отвеждат влагата добре.

По-късните поколения, през 1940-те и 1950-те години, създадоха свойство за отвеждане на влагата от изкуствено направени влакна като акрилните и полиестерните. Модерното бельо може да бъде направено изцяло от изкуствени влакна или комбинация от естествени и изкуствени. Съвременни прибавки към платовете включват и свойства против микроби и миризми.