Вълна

от wiki.bgmountains.org
Направо към: навигация, търсене

Тя все още е най-добрият топлоизолатор, дори запазва тези си свойства мокра. "Недостатъците" са:

- относителното и тегло - тя е по-тежка от изкуствени материи със същата дебелина. Но напоследък технологиите помогнаха за производството на достатъчно тънки дрехи за първи слой от мериносова вълна.

- грубостта на материите - получава се дискомфорт при носене. Но отново технологиите помогнаха за производството на фини материи от мериносова вълна.

Вълната запазва своите свойства активни с времето; поддържа тялото топло навън и свежо в къщи. Има много различни видове вълна, но най-често използвани са: Ангорска вълна (от ангорски заек), мериносова вълна (от мериносова овца) и овча вълна. Овчата вълна с по-груби влакна е често позната с допира, предизвикващ сърбеж. Това не е налично при ангорската или мериносовата вълна и е по-незначително при вълната, съставена от по-тънки влакна.

1. Ангорска вълна. Ангорската вълна е от фино влакно. Влакната са кухи и един от най-топлите материали, които могат да бъдат използвани – до 7 пъти по-топли от овчата вълна – правейки я идеална за термално облекло. Ангорската вълна е най-лекото познато естествено влакно, което може да бъде придобито само от ангорския заек (вълната на ангорската коза се нарича „мохер”). Освен че е невероятно фино и меко, празната структура на ангорското влакно го прави превъзходен изолатор с размер между 10 и 13 микрона (по-фина от повечено вълнени влакна). Ангорската вълна е често смесвана и с по-фина вълна, за да повиши топлината и мекотата. Подобно на мохерната вълна, ангорската е оценявана, заради мекия ефект, който дава на трикотажа. Изолиращите свойства на вълната имат добри терапевтични ефекти срещу проблеми в гърба, артрит, синдром на карпалния тунел или всяка друга болка, засягаща ставите.

2. Мериносова вълна. Мериносовата вълна идва от белорунната мериносова овца и се е превърнала в един от най-популярните материали за термобельо заради равновесието между цена и функционалност. Има много по-фино влакно от овчата вълна, правейки я по-удобно облекло. С много повече влакна, съдържащи се в плата образува повече малки джобчета, в които се задържа въздух и пази топлината на тялото. Мериносовата вълна придава добри качества на дишаемост на плата и отвежда влагата от тялото. Това помага за регулиране на температурата, предпазвайки едновременно от студени и горещи температури. Мека е, с усещане, подобно на това при кашмирената вълна (по принцип двете се съчетават добре).

3. Овча вълна. Овчата вълна също има добри топлинни свойства – отвежда влагата от кожата и поддържа своите изолиращи свойства дори и когато е влажна. По-грубите й влакна са й дали малко по-лошо име в термобельото, заради усещането на сърбеж, но използването на по-тънки влакна отстранява този проблем. Овчата вълна запазва топлина 3 пъти по-добре от памука.