Конденз

от wiki.bgmountains.org
Направо към: навигация, търсене

Конденз се получава вътре в повечето палатки и често неправилно се приписва на течове от външния или вътрешния слой. Конденза е втечнената влага на въздуха вътре в палатката която се затопля от топлината на тялото на тези вътре и като водна пара издишвана от ползващите я. Ако условията извън палатката са подходящо различни, може да се образува конденз. Именно поради тази причина кондензът може да бъде проблем за една нощ, но след това не се появява на следващата.

Когато този топъл влажен въздух влиза в контакт с външния слой на палатката, влагата се втечнява по вътрешната повърхност.

Информативна таблица за палатките

Ако я има в достатъчно големи количества тази влага, то тя се втечнява и започва да капе или да се стича по външния слой на палатката, но това е напълно нормално за повечето палатки.

Как може да се избегне конденза?

- с максимизиране вентилацията на палатката чрез оставяне леко отворени всички вентилационни отвори, прозорци, врати и ципове.

- контрол на влагата - разпъвайте палатката си внимателно, така че материите на двата слоя ва не се допират, това ще намали капенето и ще запази вътрешния слой сух. Също така избърсвайте външния слой от вътрешната страна с мека кърпа, за да отстраните излишната влага.

Как действа дизайна на на палатката върху степента на конденз?

Има две основни характеристики на модела, които могат да окажат въздействие и силно да намалят нивата на конденз:

- Дизайн на палатката (еднослойна или двуслойна)

Информативна таблица за палатките

- Вид на пода (стандартен или зашит)

Информативна таблица за палатките