Летни обувки

от wiki.bgmountains.org
Направо към: навигация, търсене
Bestard Reisa OFS
Bestard Travel
La Sportiva Ganda Guide

Летните обувки са подходящи най-вече за използване на равен терен - паркови алеи, еко-пътеки и черни пътища. Те са за ползване в населените места за културно-исторически туризъм и за леки разходки в природата и градските паркове. Тези обувки са подобни на градските маратонки, но с усилена конструкция и по-здрави материали. Характерен тип обувки са тези, които са свързани с пътувания в населени места. Те са за т.нар. градски, селски и културно-исторически туризъм. Отличават се с по-мекия дизайн и с по-голяма гъвкавост на подметката. Характерно качество за тях е комфорта.

Летните обувки включват следните основни типове:

- Обувки за употреба в града и лек терен в природата, но неспециализирани за спортни занимания (lifestyle shoes). Обикновено са ниски, с плоска, тънка подметка и нямат необходимата подкрепа за упражняване на спортове.

- Обувки за продължителни пътувания (travel shoes). Подходящи са за продължително ходене, но при лек терен като улици, пясъчни терени, гладки черни пътища. Снабдени са с много приспособления за удобство.

- Обувки, предназначени едновременно за дълги преходи в нетежки терени и скално катерене (approach shoes). Подобно на типичните обувки за катерене са снабдени с гумени подметки с високо сцепление, но не изпълняват по най-добър начин нито една от двете функции. За трудни за катерене терени се препоръчват по-специализирани обувки, а за дълги преходи нямат нужната ефективност на подметката срещу студ, горещина или груб терен.