Пирин/начало

от wiki.bgmountains.org
Направо към: навигация, търсене

Пѝрин (Пирѝн, Перѝн) е втората по височина планина в югозападна България. Част е от Рило-Родопския масив. Най-високият връх на Пирин е Вихрен - 2914 метра.

Положение

На запад Пирин граничи с планините Огражден и Малешевска. Долината на река Струма е естествената граница между тези планини с най-голямо стеснение при Кресненската клисура. На изток река Места отделя Пирин от съседната планина Родопа. Северната граница на Пирин е седловината Предел (1140 м). На север от нея е разположена Рила планина. На юг Парилската седловина (1180 м) отделя Пирин от крайграничната планина Алиботуш (Славянка).

Днешните граници на планината са поставени през 1938 г от геологът проф. Георги К. Георгиев. Той изследва масивът на Пирин и установява сегашната му южна граница при Парилската седловина. Дотогава Пирин е възприеман като верига от планини, разположени между Рила и Бяло море. Частта между Предел и Алиботуш се е наричала Северен Пирин, а планините на юг - Алиботуш, Черна Гора, Шарлия, Боздаг, Сминица и Кушница, са се възприемали като Южен Пирин.