Пълнене и подреждане

от wiki.bgmountains.org
Направо към: навигация, търсене

Най-важната стъпка, когато подреждате вашата раница, е да оставите излишното вкъщи. Като основно правило, здрав човек не трябва да носи повече от 20% от собственото си тегло за дълъг период от време. Центърът на тежестта на раницата трябва да седи близо до тялото и в идеалния случай на височината на раменете. По този начин тя се позиционира над центъра на тежестта на тялото и раницата не те дърпа назад.

Правилно зареждане на големи раници (над 30л.) : Спалния чувал, първия слой екипировка и други леки предмети се поставят в отделението на дъното. Средното на тежина оборудване като връхни дрехи се слагат от външната страна. Тежкото оборудване – палатка, храна, големи якета – над височината на раменете, в близост до гърба. Малките, често използвани вещи /челници, телефони, лекарства и др./, се поставят в джоба на капака, където те могат лесно да се вземат.

За да се избегнат поклащания от големи пориви на вятъра, опасни закачания и подбутвания или при ходене по тесни пътеки или при откатерване на по-сложни участъци, се свеждат до минимум нещата, които се закачат отвън на раницата. Като цяло запазете равномерното разпределение на теглото, особено в страничните джобове. Използвайте чували за да подредите.

На лесни терени (туристически маршрути, равни пътеки) центъра на тежестта на товара трябва да стои по-високо.

На трудни терени (алпийски маршрути, Via Ferrata) малко по-ниско и по този начин по-близо до центъра на тежестта на тялото. Тази система за подреждане на раницата води до по-наведена позиция, но въпреки това осигурява по-добър баланс, в сравнение с по-високия център на тежестта.


Раницата силно дърпа назад – това показва, че центъра на тежестта на раницата е далеч от центъра на тежестта на тялото. Т.е. раницата е неправилно подредена Когато носите тежък товар, преходът лесно се превръща в мъчение. Тялото постоянно работи срещу теглото на раницата. Раменете са много натоварени. Ако Вашата раница не е подредена правилно, трудните терени стават още по-рискови.

Също така товарът на раницата трябва да се разпределя симетрично на тялото, т.е. да се избягва голяма разлика в теглото с изместване в ляво или в дясно от гръбначния стълб.

Натисни за по-голямо изображение
Натисни за по-голямо изображение