Спални чували

от wiki.bgmountains.org
Направо към: навигация, търсене
Спален чувал

Характеристики

Употреба на спалните чували

Видове спални чували

Избор на спален чувал

За да имаме функционален спален чувал, който да покрива нашите нужди не е нужно той да е най-хубавият или най-скъпия. На пазара се предлагат много на вид и с различни цени спални чували. Как трябва да изберем най-удобният за нас чувал. Първо трябва да сме на ясно къде, как и колко време ще го използваме. Както във всички сфери и тук няма универсално решение. Не може с един спален чувал да спим на плажа и след това да го ползваме на 1500 м.н.в. За това има въведена информация от производителя за температурния деапазон на даден спален чувал. Температурният тест е единен за всички уважаващи себе си производители - EN 13537. Той е проведен в лабораторни условия и се състои от три показателя. Първият е комфортната температура - средно статистическа жена (160 см./60 кг.) спяща спокойно. Втората температура е граничната - средно статистически мъж (170 см./70 кг.), който спи в поза на съпротивление. Това ще рече, че е свит и се бори с ниската температура без да трепери. Третата указана температура е екстремалната - средно статистическа жена, която не може да спи и трепери, но риска от хипотермия е минимален. Разбира се това са приблизителни температури. Има и други фактори при определянето, като какво сме яли, каква подготовка имаме, метаболизъм и други.

Друг интересен показател е тежестта на чувала и чистата тежест на пълнежа. Трябва да вземем в предвид дали ще го носим или возим.

Тези два показатела играят важна роля при избирането на чувал.

Материали за изработката им

Поддръжка и съхранение

Чувалът може да се пере както на ръка, така и в пералня на 30 градуса.Желателно без центрофуга. Ако не е оказано друго от производителят им. Пухените спални чували след изпирането и изсъхването се спескват (степват). Не се раздърпват с ръце, защото пълнежът се раздърпва и по-бързо губи свойствата си и ни служи по-кратко време. За да получат отново обем е добре да се поставят на леглото, или на пода. След това ги налагаме с пръчица или както Хайтов казва шибалчица. Процедурата е времеемка, но резултатът е чудесен.


Спалните чували се съхраняват на сухо и тъмно място. Важно е да са сгънати като одеало, а компесаторният калъф да е сложен в тях. Калъфа се използва само за компактното им пренасяне при употреба.