Технични пикели

от wiki.bgmountains.org
Направо към: навигация, търсене

Те са най-сериозните сечива - за тежки изкачвания по всякакъв терен, осигуровки, поставяне на инвентар по скалите и т.н. Те са и най-голямата група.

Дължината е до 50см. Обикновенно брутално здрави като изпълнение при повечето случаи. Носят на бой години наред.

Дръжката е извита, за по-лесно забиване и за да не си удряте пръстите в терена. Съответно колкото е по-извита дръжката, толкова е по-лесно вертикалното катерене и изваждането на клюна от терена след забиване, но е толкова по-трудна или дори невъзможна употреба на сечивото за осигуровки на сняг, които нас най ни вълнуват. Така, че по-малката извивка е по-добра за смесени от към наклон терени, траверси, подходи и т.н. Главата: е модулна - като могат да се поставят различни клюнове - за лед, скали, микс и т.н. и различни приставки отзад - чук, лопатка или нищо на някои модели. Клюновете за лед са по-тънки и остри с по-голяма извивка.

Клюнът, който трябва да си изберете, ако купувате такова сечиво е най-добре да е миксов, с минимални зъби близко до главата, за да може да хващате пикела отгоре. Ако клюна е прекалено агресивен и напревен най-вече за трудни отвесни и надвесни маршрути, то определено ще си пробиете ръкавците и ще ви е трудно да държите сечивото.

Чук или лопата? - това е основен въпрос. Реално погледнато, ако имате чука може да ви свърши много повече работа - най-вече за поставяне на скални осигуровки Хора, които купуват комплект сечива вземат едното с чук, другото с лопата, или двете с чук. Ако купувате едно вземете с чук. Други детайли по-въпроса по надолу.

Темляк: може да има темляк (което е предпочитания универсален вариант) или да има друга система за задържане на ръката по-близка до състезателните модели (там темляка е забранен). Избирайте такъв с темляк.

Теглото е около 500гр.

Цените от 200 до към 700лв на парче. За бой и сплашване на неприятни хора стават определено.