Шаблон:Пирин

от wiki.bgmountains.org
Направо към: навигация, търсене

Pirin IMG 8768.jpg Пирин - Вихрен, Кутело и Кончето

Пѝрин (Пирѝн, Перѝн) е втората по височина планина в югозападна България. Част е от Рило-Родопския масив. Най-високият връх на Пирин е Вихрен - 2914 метра.

Положение

На запад Пирин граничи с планините Огражден и Малешевска. Долината на река Струма е естествената граница между тези планини с най-голямо стеснение при Кресненската клисура. На изток река Места отделя Пирин от съседната планина Родопа. Северната граница на Пирин е седловината Предел (1140 м). На север от нея е разположена Рила планина. На юг Парилската седловина (1180 м) отделя Пирин от крайграничната планина Алиботуш (Славянка).

Днешните граници на планината са поставени през 1938 г от геологът проф. Георги К. Георгиев. Той изследва масивът на Пирин и установява сегашната му южна граница при Парилската седловина. Дотогава Пирин е възприеман като верига от планини, разположени между Рила и Бяло море. Частта между Предел и Алиботуш се е наричала Северен Пирин, а планините на юг - Алиботуш, Черна Гора, Шарлия, Боздаг, Сминица и Кушница, са се възприемали като Южен Пирин.

В наши дни Пирин се дели на три дяла.

  • Северен Пирин започва от седловината Предел и се простира до вътрепланинската седловина Тодорово (Тодорова поляна). Този дял е най-обширния и заема 73.1% от общата площ на планината.
  • Среден Пирин е разположен от Тодорово до седловината Папазчаир (Попови ливади). Това е най-малкият дял на планината - има площ само 8.8% от общата. Най-високият връх в този дял е Ореляк (2099 м).
  • Южен Пирин се простира между двете седловини - Папазчаир и Парилската. Площта му съставлява 18.1% от общата. В Южен Пирин няма върхове над 2000 м. Най-високият връх на Пирин - Ушите, е висок 1974 метра. В по-старите източници като първенец на този дял е споменаван връх Свещник.

Към статията ...