GoreTex

от wiki.bgmountains.org
Направо към: навигация, търсене

Gore-Tex (GoreTex) e материал-мембрана, произвеждан от американската фирма W. L. Gore and Associates. Представлява порьозен тефлонов ламинат с големина на порите 0.1-0.2 микрона. Използва се масово в туристическата екипировка като "дишащ" материал, който същевременно предпазва от мокрене. Също така намира приложение като филтрираща мембрана във филтри за пречистване на питейна вода.

Влиянието на времето и терена, както и упражняването на различни видове дейности в природата изисква налагането на специални материали в туристическата екипировка с цел приспособяване в определена среда. Gore-tex® мембраните са от най-често използваните материали и се отличават със следните основни свойства:

- водонепропускливост;

- дишане;

- студоустойчивост;

- лекота;

- устойчивост при огъване.

Тези свойства се основават на двукомпонентна мембрана. Единият й компонент е тефлонова мембрана, която съдържа над 9 милиарда микроскопични пори на квадратен инч. Тези пори са приблизително 20,000 пъти по-малки от капка вода, но 700 пъти по-големи от големината на водната молекула. Затова, когато капка вода не може да проникне през мембраната, влагата може лесно да напусне. Другият компонент е интегриран към мембраната механичен слой, който я предпазва от влиянието на масла, козметики, репеленти против насекоми и вещества от хранителни продукти.

Резултатът е водо- и ветроустойчива дишаща мембрана.

Предвид че тези свойства се изискват в различна степен при различните спортове, се прилага различна многослойна структура на Gore-tex®.

При изграждането на многослойната структура Gore-tex® е направена комбинация от материи с висококачествена ефективност, които да осигурят високо ниво на дишане. Тези структури могат да бъдат използвани за правене на цяло облекло, обувка или ръкавица, или за подкрепа на областите, които бързо се износват.

За един час, когато сме в покой, тялото ни може да отдели четвърт чаша, когато се натоварваме с упражнения – 1 литър, а при интензивен маратон – 4 литра пот във формата на изпарения. За това, според средата, степента и вида на активност Gore-tex® бива използван в различни разновидности.

Gore Tex® мембраната, употребявана в обувките се разделя на следните типове:

1. Gore-tex® Extended Comfort Footwear е идеален за умерени и по-топли условия. Чудесен при интензивни дейности и ежедневна употреба.

Ключови предимства:

- целогодишен вътрешен комфорт и външна защита

- изключително дишащ за предотвратяване на запарване

- оптимална топлинна проводимост и отлично управление на влагата


2. Gore-tex® Performance Comfort Footwear е средно изолиран, за да поддържа краката сухи и с удобство при различни дейности и условия.

Ключови предимства:

- средно изолираност при променящи се условия

- оптимална комбинация за дишане и изолация поддържа крака топъл и сух дори и при неочаквана промяна на времето

- трайна водонепропускливост


3. Gore-tex® Insulated Comfort Footwear предлага редица възможности за поддържане на краката сухи и топли в студени до много студени температури. Разработен е за целодневен комфорт при всякакви зимни условия.

Ключови предимства:

- наличие на различни опции на изолиране, което позволява правилен избор на обувка за определена дейност през зимата

- оптимална комбинация за дишане и изолация поддържа крака топъл и не допуска изпотяване

- трайна водонепропускливост