Portal:Пирин

от wiki.bgmountains.org
Направо към: навигация, търсене

Пирин

Pirin IMG 8768.jpg Пирин - Вихрен, Кутело и Кончето

Пѝрин (Пирѝн, Перѝн) е втората по височина планина в югозападна България. Част е от Рило-Родопския масив. Най-високият връх на Пирин е Вихрен - 2914 метра.

Положение

На запад Пирин граничи с планините Огражден и Малешевска. Долината на река Струма е естествената граница между тези планини с най-голямо стеснение при Кресненската клисура. На изток река Места отделя Пирин от съседната планина Родопа. Северната граница на Пирин е седловината Предел (1140 м). На север от нея е разположена Рила планина. На юг Парилската седловина (1180 м) отделя Пирин от крайграничната планина Алиботуш (Славянка).

Днешните граници на планината са поставени през 1938 г от геологът проф. Георги К. Георгиев. Той изследва масивът на Пирин и установява сегашната му южна граница при Парилската седловина. Дотогава Пирин е възприеман като верига от планини, разположени между Рила и Бяло море. Частта между Предел и Алиботуш се е наричала Северен Пирин, а планините на юг - Алиботуш, Черна Гора, Шарлия, Боздаг, Сминица и Кушница, са се възприемали като Южен Пирин.

В наши дни Пирин се дели на три дяла.

  • Северен Пирин започва от седловината Предел и се простира до вътрепланинската седловина Тодорово (Тодорова поляна). Този дял е най-обширния и заема 73.1% от общата площ на планината.
  • Среден Пирин е разположен от Тодорово до седловината Папазчаир (Попови ливади). Това е най-малкият дял на планината - има площ само 8.8% от общата. Най-високият връх в този дял е Ореляк (2099 м).
  • Южен Пирин се простира между двете седловини - Папазчаир и Парилската. Площта му съставлява 18.1% от общата. В Южен Пирин няма върхове над 2000 м. Най-високият връх на Пирин - Ушите, е висок 1974 метра. В по-старите източници като първенец на този дял е споменаван връх Свещник.

Статии

От хижа Вихрен до хижа Демяница

Banderitsa IMG 9515.jpg Бъндеришките езера, Вихрен, Тодорка

Описаният маршрут от хижа Вихрен до хижа Демяница бе осъществен през юли 2010.

Изходен пункт

Изходния пункт е град Банско. Банско отстои на:

Начална точка

хижа Вихрен

Началната точка е хижа Вихрен при координати 41°45′24.02″ с. ш. 23°24′58.09″ и. д. / 41.756672° с. ш. 23.416136° и. д. (G) и надморска височина 1970 метра.

До нея се стига от град Банско по асфалтово шосе 15 км по северните склонове на Тодорин връх (Тодорка) през долините на реките Икришча и Бъндерица

Основна маркировка

Зелена

Описание на маршрута

От хижа Вихрен започва маркирана със зелена и червена боя пътека. Зелената марка за х. Демяница се дублира с червена (за заслон Тевно езеро) до Жабешкото езеро. Началото на пътеката е при задната страна на хижата, до моста над река Бъндерица. Мостът се пресича и се върви изцяло по десния бряг на реката при азимут 180° (Ю). Следва кратко изкачване по скалист праг, пътеката вие сред клекови гъсталаци и навлиза при поляните на местността Равнако (0.75 км, 0:15 часа от началото, 2060 м височина). Тук е отбивката към езерото Окото, което отстои на 50 м вляво.


Тракове

Карти