Снегоходки, Котки и Пикели

от wiki.bgmountains.org
Направо към: навигация, търсене
Снегоходка.
Котка.
Леки котки.
Пикел.

Снегоходки

Характеристики

Употреба на снигоходките

Видове снeгоходки

Избор на снегоходки

Конструкция и Материали за изработката на снегоходките

Поддръжка и съхранение

Котки

Котките са устройствa за сцепление и се използват за подобряване на мобилността върху фирнован сняг и лед. Захващат се за обувките.

Характеристики

Употреба на котките

Котките изискват тренировка за ходене. Не се учете на място, което крие рискове от падане. Налага се да свикнете да ходите по-разкрачено , с различен наклон на глезените и да следите, да не ви се трупа сняг по котките или да не се откачи случайно някоя от тях. Това са двете основни причини за падане на хора с котки на краката. Траверсите и слизането с котки изискват особено внимание - прегледайте литературата по въпроса и тренирайте предварително.

Видове котки


Избор на котки

Конструкция и Материали за изработка на котките:

  • Конструкция

Котките като конструкция могат да бъдат с твърда, полутвърда и мека такава.

Меката, е предназначена само за меки обувки и вече почти не се правят такива.

Полутвърдата става и за сравнително меки и за твърди обувки.

Твърдата конструкция е предпочитана само в модели тясно ориентирани към ледено и миксово катерене, съответно и само твърди обувки.


Откъм захващане е възможно захващане с каишки, полуавтомати и автомати.

Каишките са за меки обувки.

За полуавтоматите ви трябва прорез на обувката отзад

За автоматите ви трябват прорези на обувките и отзад и отзад.

Съответно се продават комплекти за повечето добри котки за смяна на предното захващане за автоматично или полуавтоматично. Ако нямате прорез отпред ползвате полуавтоматичното.

По отношение на зъбите, котките най-често биват с 10 или 12(и повече зъба). Котките, които са предвидени за ледено или миксово катерене имат предни вертикални зъби или един зъб, както и доста по-гресивно разположение на останалите. Котките, които са предвидени повече за ходене, каквито ще трябват на повечето хора тук имат най-често 10 зъба и предните два са хоризонтални. Тези котки сътоветно са много по-малко агресивни, ходи се доста по-лесно и по-лесно се правят траверси.

  • Материали за изработка на котките

От към материали и съответно тегло, котките се делят грубо казано на два вида - стоманени и вариации на тема алуминий.

Стоманените са класически вариант - безумно здрави и трудни за изтъпяване, но тежки. Средно тегло 950гр.

Алуминиевите са предвидени за сняг, фирн, не много твърд лед- съответно за височинни експедиции, ходене, ски-алпинизъм. Някой сплави са подходящи и за скали. Проблема при тях е, че или се чупят при удар в скала!!! или много бързо се изтъпяват (направо ви изчезват пред очите). Теглото обаче е на половина.

Тук преценката всеки трябва да направи сам, но ако ще купува от леките трябва задължително да провери от хора които са ги ползвали дали само се изхабяват лесно от скали или се чупят. Чупещите се такива, не са вариант за България и обикновенно счупването е свързано малко или много с падане, което може да е фатално.

Аксесоари за котки

Необходими аксесоари:

Пласмасови подложки за да не се набиват със сняг котките. Когато това стане, практически вече нямате котки на краката, а нещо много по-лошо от ски обувка - тежи и се хлъзха зверски. Наложително е често да спирате и да ги удряте силно (с пикел, щека или в терена) за да падне натрупалия се сняг, което отнема много време, а ако е лепкав снега е свързан със зверско блъскане. За начинаещи, а и не само е силно препоръчително да ги има - голяма част от паданията с котки на краката стават именно поради натрупване на сняг.

Калъф за котки. Котките грубо казано могат да се закачат отвън на раницата или да се сложат вътре. При всички положения, ако са без калъф рискувате да накъсате всичко което е в раницата или около нея. Ако са отвън по-лесно може да ги загубите. Каквото обаче и да правите, НИКОГА не слагайте котките близо до върха на раницата или на места, на които биха ви ударили при падане - примерно паднете със ските и започнете да се търкаляте.

Тапи за зъбите

Поддръжка и съхранение

Пикел

Характеристики

Употреба на пикела

Пикела може да се ползва:

- да се подпирате докато ходите по разни преходи, което обикновенно хора със ски не го практикуват, а и сгаваемите щеките вършат идеална работа докъм 40 градуса и малко.

- да се катерите или траверсирате по много стръмен терен - леден, снежен, фирнов, скален, миксов - било това с един сечиво или ако е съвсем стръмно (разбирай отвесно) с две. В общи линии при тази употреба е от значение клюна и формата на сечивото. Обикновенно на човек му стига едно сечиво, освен за някой много заледени и стръмни психарски случай, които предполагам повечето хора тук рядко срещат. Тази употреба предполага забиване на клюна при което държите пикела за дръжката или забиване на шипа на пикела отдолу при което държите пикела за главата. Пиша ги тия неща, защото после като видим различните видове има някой особености.

- да се спускате от стръмни участъци - било то на рамас, с лице към склона (трябва да е наистина много стръмно) или нормално.

- да се самоосигурявате или да осигурявате другарчето си - било то в движение или статично. В движение е ясно, че става дума за самоосигуряване, където при евентуално падане правите опит за самозадържане с пикела. При статични осигуровки може чрез забиване на пикела вертикално или хоризонтално (има различни варианти) да осигурявате някой или себе си за спускане през козирка, стръмен участък, скален праг, проверка на склон и т.н.... - за всички тия работи пише по книжките достатъчно.

- да поставяте и махате скални осигуровки - клинове, клеми, примки и т.н. - за целта пикела трябва да е екипран с чук срещу клюна.

- да копаете стъпки, площадки и други подобни във фирнови и ледени склонове. За целта пикела трябва е екипиран с лопатка срещу клюна - това също предполагам няма да ви се наложи, все пак сме в 21 век.

Видове пикели:

Избор на пикел

Конструкция и Материали за изработка на пикел

  • Материали за изработката на пикел

Техники на използване на пикел

Някои неща свързани с употребата.

Използването на сечивото при катерене е свързано на 95% със забиване на клюна. В общи линии съвременните сечива са така направени, че да не се налага да блъскате като идиот. Вярно, няма нищо по приятно и сигурно от звука и усещането за забит докрай клюн в замръзнала туфа например, но ваденето може да е проблем, ако ви липсва техника, а дори и причина за падане. Така, че не блъскайте много и не замахвайте като бай Иван с мотиката, за да не паднете при замаха, или да не може да извадите сечивото или да ви падне ръката, ако ударите скала. Някой сечива обират такива удари в скала по-добре, други по-зле зависи от модела и материала. При катерене в скални участъци се изисква техника, за закачане и зацепване на сечивото в скалните издатъци, което може да е доста психарско и несигурно начинание. Със сигурност се учи, както и при ските - най-вече с практика. Другото важно нещо в тая връзка, е да имате предвид, че е възможно забитото сечиво да се извади в момента, в който се наберете на него. Обикновенно когато ви е на нивото на лицето. Което означава, че не само е много вероятно да паднете, а и че пикела ще ви удари по главата. Съответно имате избора да ви удари лопатка или чук в лицето - носа или челото най-често. Аз лично предпочитам чук и това е втората причина, освен поставянето на скални осигуровки, поради която предпочитам и ползвам сечива само с чук. Начина за справяне с проблема, е никога да не си поставяте главата на линията на изваждане на пикела - разбира се когато е възможно.

Не на последно място, винаги из-тренирайте самозадържане на фирнов с клон със сечивото. По възможност на склон, който завършва съвсем близо с равен участък. :hammer: Лесно е, но изисква практика. Още повече в случайте, когато падате по-гръб и надолу с главата и подобни - много вероятни при чупене и падане на козирка. Не подценявайте ситуацията на такова хлъзване - човек с мембрана, може да достигне до 90% от скороста на вертикалното падане при достатъчно стръмен склон. При големи психарии е винаги по-добре да сте облечени с полар, а не с мембарана (поне за кофти участъка).

Поддръжка и съхранение

Външни връзки

В Уикипедия за пикел.

Връзка към информация за котки и пикел във форума на БАССЕС.