Трисезонни обувки

от wiki.bgmountains.org
Направо към: навигация, търсене
Трисезонна ЗИМНА обувка Bestard Nepal

Различните фирми-производители на туристически обувки ползват сходна категоризация на видовете обувки, но има и разлики.

В класификацията тук, която е подходяща за природните условия в България, трисезонните ЗИМНИ обувки включват обувките, използвани извън летния сезон. Подходящи за това време могат да бъдат обувките, предназначени за дълги преходи в тежък терен (backpacking boots) или в онагледения пример с Bestard Nepal - семейството Advanced Trekking на производителя. Целта на тези обувки е да улеснят трудните преходи с тежък товар, за това са подкрепени с повече материали в сравнение с „трекинг” обувките.

Трисезонна ЛЯТНА обувка Bestard Breithorn Pro
Летни високи маратонки Salomon QUEST 4D GTX® W
Трисезонна лятна обувка Garmont SYNCRO GTX

Летните трисезонни обувки, използвани извън зимния сезон, включват следните основни типове:

- Обувки, специализирани за скално катерене и продължителни преходи (walking shoes). Изолирани са по-добре срещу дъжд, сняг и груб терен от споменатите в раздел "Летни обувки" „approach shoes”.

- Обувки за продължителни преходи в среднотежък терен (hiking boots). Специализирани са да помогнат за по-бързо придвижване в неудобен терен и да предпазват от вода, кал, камъни и други пречки. Могат да бъдат високи и ниски, с различна степен на изолация според влиянието на времето.

- Обувки за тежък за преход терен (trekking boots). Високи, обикновено трисезонни обувки, специализирани за груб терен, като кал, вода, в дъжд, за скалист и каменист терен и др. Такава е онагледеният модел Bestard Breithorn Pro.

- Обувки за пътеки и по лек терен (Trail walking). Средновисоки трисезонни обувки за дълги разходки в природата - по хълмист и нископланински релеф. Отличават се с лекота и комфорт.

- Обувки за маратон в планината (trail running shoes). Те са ниски и сравнително леки, със здрава конструкция и гъвкава подметка, направена да смекчава частта на ходилото, върху която пада тежестта при тичане. Могат да бъдат в различна степен изолирани срещу сняг и дъжд.

- Backpacking категорията на Salomon е различна от общоприетата - те са типични трисезонни ЛЕТНИ обувки. Други биха ги определили като високи туристически маратонки. Такива са онагледените Salomon QUEST 4D GTX® W


Bestard

Bestard Nepal

Bestard Breithorn Lite

Bestard Breithorn Pro

Salomon

Salomon QUEST

Salomon COSMIC 4D GTX®

3D FASTPACKER MID GTX® W

LOWA

Ranger GTX

Gronell

Makalu Men

La Sportiva

Trango Trek Micro EVO GTX Woman

Pamir

Nepal Evo

Nepal trek Evo

Typhoon Gore-Tex

Garmont

SYNCRO GTX

Scarpa

Scarpa North America Blog

Ladakh

Hekla

Mythos Pro

Mythos Tech

Kinesis Pro

Kinesis Tech

Scarpa SL

The North Face

DHAULAGIRI II GTX

Quechua

Forclaz 600

Vasque

Zephyr II GTX

Asolo

Granite GV Gore-Tex

Вижте също