Палатка

от wiki.bgmountains.org
Направо към: навигация, търсене
Туристическа палатка
Туристическа палатка
Палатка за къмпинг
Експедиционна палатка
Велопалатка
Семейна/къмпингова палатка
Фестивална палатка

Палатката ще ви бъде дом далеч от вашия и е единствената форма на защита между вас и природните стихии, докато спите. Традиционно българинът много държи на дома си, така че избора на палатка е много важен.

Съдържание

Характеристики

Основните им характеристики са:

  • ветроустойчивост
  • водонепропускливост на пода и горната част
  • проветрение
  • ниско тегло за туристическите, експедиционните и еднослойните палатки
  • здравина на конците, шевовете, циповете и рейките.
  • комфорт на ползване
  • устойчивост на конденз

Видове палатки

Палатките могат да се разделят по три основни признака:

1. Слоеве на конструкцията - еднослойни и двуслойни;

2. Предназначение - за къмпингуване, туризъм, експедиции, за фестивали и панаири и др. и

3. Годишното време на използване - летни, трисезонни, зимни, а някои семейни/къмпингови и целогодишни.

Комбинацията от характеристиките разделя палатките на няколко големи категории според терена и метеорологичните условия, в които ще се ползват. Категориите са доста условни, като е възможно даден тип палатка да се ползва извън типичното и предназначение:

- Семейни /Къмпинг/ палатки

Проектирани са за множество дейности и са идеални за защитени къмпинги както в планината, така и около водни басейни. Този вид палатки са идеални за начинаещи лагеруващи. Семейните палатки имат няколко места за сън /обикновено 3 и повече/, за цялото семейство. Обикновено имат интегриран пришит комфортен под, засилващ усещането за дом, и поради тази причина може да бъдат с по-висока цена, в сравнение с туристическите палатки. Семейната палатка също е по-тежка, тъй като е предназначена за къмпинг с автомобилен туризъм.

- Туристически/за преходи палатки

Палатките за преходи позволяват авантюри далеч от претъпканите летни къмпинги и практически могат да се използват навсякъде. Тези палатки са по-малки по размер, за да се намали теглото и размера на опаковката. Проектират се обикновено с тунелна или геодезична конструкция, позволяващи най-добрата ветро устойчивост и стабилност в открити пространства, като например полета, седловини и била.

- Експедиционни палатки

Ако сте на планинска експедиция, палатката ви трябва да бъде в състояние да се справи със силни ветрове и лошо време. Тези палатки имат по-ниски профили за максимална устойчивост на вятър, стабилност, здравина и бързина на разпъване. Заради лекотата на употреба, както и ниското тегло, тези палатки са обикновено по-скъпи, но си струва, когато времето е екстремно.

- Фестивални палатки

Модели, които нямат нужда от разпъване или съвсем базов /опростен/ тип палатка, без допълнителни екстри.

- Други - шатри, заслони, слънцебрани

Разпъване

Според разпъването палатките биват:

- Палатки, на които се разпъва първо вътрешния слой

- Палатки, на които се разпъва първо външния слой

Вторият тип са по-практични, поради факта, че много бързо получавате водонепроницаем заслон, под който можете да разпънете и останалата част от палатката. Изключително удобно по време на дъжд.

Друго предимство на вторите е, че конструктивно те са изпълнени така, че цялата палатка "виси" на рейките. Т.е. няма протриване на горният слой о рейките, което автоматично удължава живота на палатката.

Трето предимство е, че вторите осигуряват по-добро проветрение.

Четвърто предимство е, че някои модели осигуряват възможност за разпъване на цялата палатка на веднъж.

Основни елементи:

Горен слой

Горният /външен/ слой на палатката трябва да отговаря на следните изисквания:

- водонепропускливост - измерва се в милиметри воден стълб. Показателят измерва до какво хидростатично налягане материала на пропуска вода.

- устойчивост на износване и скъсване

- ниско тегло на м2

Технически означения.

Техническите означения дават важна информация за естеството и характеристиките на материала, от който е изработена палатката.

Как да разшифроваме информацията - Nylon Tafetta 40D 240T, PU 4000mm, 80g/m² ?

- Nylon Tafetta - наименование на материала

- 40D - D - Denier - линейна плътност на нишката - колкото по-голяма е цифрата, толкова по-висока е плътността, съответно теглото е по-високо.

- 240T - T (Twist - усукване) - метод за измерване плътността на плетката на квадратен инч. Колкото е по-голямо числото отпред, толкова тъканта е по-плътна и здрава, съответно и по-тежка.

- PU - вид на водонепропускливото покритие. В случая Polyurethane /Полиуретан/

- 4000mm - числото показва нивото на водонепропускливост на слоя. Измерва се в милиметри воден стълб. Колкото по-голямо е числото, толкова по-водоустойчив е слоя.

- 80g/m² - това е точният показател за теглото на материала на квадратен метър.

За изработката на външния слой се използват следните импрегнирани материали:

- Nylon (Polyamid)

- Nylon Ripstop®

- Polyester

- Polyester Ripstop®

- по-рядко естествени като памук, коприна, прозрачно фолио, което се използва за прозорци, капандури и др.

Естри

Зимните палатки имат допълнителни уширения в долния край на горния /външен/ слой - т.нар. "поли". Те служат за минимизиране на навлизането на сняг вътре в палатката при снеговалежи придружени с вятър. Те обикновено при разпъване на палатката се зариват със сняг.

Воден стълб:

Водонепропускливостта се измерва в милиметри. Външният /горен/ слой на палатките се прави с водонепропускливост от 1000мм на горе.

Общо правило е, че колкото по-нависоко ще ползваме палатката, толкова по-висок трябва да е водния стълб.

Това се дължи на по-честите, по обилните и придружените с по-силен вятър валежи с изкачване на височина.

За нашите планини минимумът е 2000мм.

Входове

Според броят им палатките се проектират с един или два входа.

Те биват разположени странично на късата или на дългата страна.

Палатките с два входа са обикновено зимните, поради честата опасност от затрупване със сняг.

Вентилация

Всяка палатка има заложен вентилационен отвор. В повечето случаи те са два, дори повече. Разполагат се в горния край на стените на палатката. Те служат за проветрение и са необходими за минимизиране на:

Конденз

Най-често срещаният проблем свързан с вентилацията е конденз-а.

Въженца

Въженцата служат за обтягане (разпъване) на палатката. От разположението им зависи устойчивостта на палатката при силен вятър. Въженцата могат да бъдат зашити в близост до рейките на палатката или в средата на платнището. Някои въженца са с вплетени светлоотразителни конци - това помага да ги виждате вечер на светлината на челника.

Ципове

Шевове

- Лепени - Друго

Вътрешен слой

Вътрешният /долен/ слой на палатката е много важен, защото той осигурява комфорта на ползване. Обикновено се състои от две части /материи/:

- под, направен от водонепропусклива материя и

- горна част, направена от лека, дишаща материя, често и мрежеста /комарник/

Воден стълб на пода:

Най-често водонепропускливостта на пода е по-висока от тази на външния слой.

Тук минимумът е 3000мм., поради непрекъснатото допиране на материята до влажната почва.

Що се отнася до туристическите палатки, то минимумът при тях би трябвало да бъде 4000мм

Джобове

Джобовете са много полезни "аксесоари" в палатките. Те служат за поставяне на малки предмети, които бихте могли да счупите, които могат да нарушат цялостта на долния слой на палатката, или да ви убиват, дори наранят докато спите. Джобовете обикновено се слагат странично, близо до пода на палатката.

Вентилация

За подобряване на вентилацията, а от там и намаляване на влагата, в някои от палатките плътната материя е дублирана с комарник, който посредством цип се достига.

Колкото по-проветряема е палатката, толкова по-малко влага ще има в нея, съответно по-малко конденз!

Входове

Обикновено броят на входовете на долния слой е равен на броя на входовете на горния. Изключение може да има за големи семейни или къмпингови палатки, където външния е само един, но вътрешните могат да са два или повече, в зависимост от спалните помещения.

Екстри

Ципове (разговорно пружини)

- Лепени: Поддръжка - Друго:

Шевове

- Лепени - Друго


Рейки

Рейките са основния конструктивен елемент на палатката. Те представляват кухи или плътни цилиндри, които се транспортират в сгънато състояние. Състоят от няколко секции, които са свързани чрез ластична нишка в средата им. Много рейки са предварително изработени така, че да се намали вероятността от счупване при огъването на кривата по формата на палатката.


Материали, профил, възли

Изработват се основно от три материала:

- фибростъкло - по-тежки и крехки, все по-рядко се употребяват

- алуминий - по-леки в сравнение с тези от фибростъкло. Алуминия е много уязвим на корозия, поради, което почти всички алуминиеви части са анодизирани. Това им дава тънък защитен слой. За направата има се използва алуминиева сплав 7075-79, по-точно 7075Т6 или 7001Т6.

- карбон - най-леките и здрави, но най-скъпи.

Диаметърът на рейките варира от 6.00мм до 19.00мм. За фестивалните палатки и повече.

Освен цилиндрични рейки на пазара намират приложение и такива с квадратен профил. Огънатите колена, които ги съединяват, позволяват промяна на обема на палатката. В същност те осигуряват по-голямо пространство около главата в палатките, за които са употребени.

Kvadrat reika.jpg

Иновативни решения

За намаляване на общото тегло чрез олекотяване и опростяване на конструкцията напоследък доста производители предлагат палатки с интересни конструктивни нововъведения за възлите. Ето примери:


Конструктивна форма

Съществуват четири основни типа рейкови конфигурации, като повечето рейкови палатки ще попадат в една от тези категории, които съответстват на броя на възлите, които имат. Възел е точката, където се пресичат рейките на палатката.

Информативна таблица за палатките

- Тунел (без възел)

Тунелните конструкции по принцип са най-бързите за разпъване и най-просторните за теглото си. Те дават повече пространство за около главата в сравнение с повечето други палатки, с тяхната максимална вътрешна височина около центъра на палатката.

Тунелните конструкции обикновено се използват за низинни, плажни, като семейни и леки туристически палатки.

- Купол (1 възел)

Куполните конструкции са добър компромис между стабилност, време за разпъване и тегло. Макар и не толкова леки за техния размер или по-бързи за разпъване в сравнение с тунелните, те са по-стабилни.

Куполните палатки обаче имат по-малко пространство около главата и то в най-високата си точка, която се намира само в центъра.

Липсата на пространство около главата обикновено се решава чрез добавяне на допълнителни рейки, за да се направи място за предверие или спални. Тези добавки са обикновено единични тунелни рейки и имат същите предимства и недостатъци.

Куполните конструкции са много гъвкави като приложение и се използват в много низинни, плажни, семейни и туристически палатки.

- Полу геодезични (2-4 възела)

Полу геодезичните конструкции са много по-стабилни при лоши условия, но са по-тежки и малко по-сложни за разпъване. Повечето конфигурации на рейките са в малко вариации, но полу геодезичните палатки се различават значително по 2,3 или 4 възела, както по различен брой на рейките, така и по различни модели рейки. Ако не сте сигурни дали това е купол, полу или напълно геодезична конструкция - пребройте колко са възлите.

Полу геодезичните конструкции са много гъвкави като приложение в низинни, семейни, туристически и в някои палатки за алпинизъм.

- Геодезични (5 + възела)

Геодезичните конструкции са най-стабилните такива. Макар тежки и сложни за издигане, ползите надделяват над недостатъците, ако сте разпънали палатка в планината и искате тя да остане там. Тази рейкова конфигурация е толкова силна, че може да издържи тежки снегове, които ще смажат всички други видове палатки.

Има два основни типа геодезична палатка - със 7 възела и с 5 възела. 5 възеловата версия е много подобна, но двете червени рейки не се срещат и пресичат отстрани.

Геодезичните конфигурации на дизайна са доста специализирани и се използват предимно в палатки за алпинизъм.


Предверие

Предверието е много важна част от палатката. Липсата му води до голям дискомфорт. То е междинно пространство между околната среда и мястото за спане. Служи за съхранение на обувки, раници, за готвене и др. Размерът му трябва да е оптимален - нито много голям, нито много малък.

Пример - предверието на двуместна туристическа палатка трябва да може да побира две раници, два чифта обувки и да остава място да може да се излезе от палатката безпрепятствено. При това е желателно вещите в него да не се допират до външния слой, за да не се намокрят при евентуален дъжд или конденз.

Обикновено предверието е без под и на двуслойна палатка е покрито само с външния/горен слой на палатката.

Щипки

Предимства и недостатъци


Джобове

Предимства и недостатъци


Колчета

Wikipedia


За сняг

Инфо

За пясък

Инфо

За почва

Инфо

Стандартни

Избор на палатка

За да изберете правилната палатка за вас трябва поне веднъж да сте спали в такава.

Също така трябва да сте наясно със себе си за следните неща:

- къде приоритетно ще я ползвате - в равнините и покрай ниските водни басейни, в средно високата планина или във високата планина?

- по кое годишно време ще я ползвате - само лятото, променливите сезони или зимата?

- колко души ще я ползвате заедно - един, двама, цялото семейство

- колко пари сте склонни да дадете за палатка?

Едва след като сте наясно с гореизброеното можете да пристъпите към покупка на палатка.

Информирайте се предварително за палатките, прочетете внимателно настоящата статия с всичките и връзки, прочетете отзиви по форуми за модели сходни с вашите изисквания, допитайте се до по-добре запознати от вас и особено до хора с богат опит в палаткуването.

В магазина накарайте персонала да разпъне палатката пред вас, като внимателно наблюдавате процеса. Влезте в нея. Огледайте я внимателно отвън и от вътре, като обърнете внимание на шевовете, циповете слоевете. Обърнете внимание на местата, където въженцата се захващат за палатката - в тези места материалите и шевовете трябва да са усилени - те поемат цялото усилие във ветровито време. Системата за застопоряване на опъването на въженцата трябва да е надеждна.


Поддръжка на палатката

Палатката не се пере в пералня. Иначе ще загубите импрегнанта. Ако все пак се наложи прането на палатката, то това трябва да стане с гъба и мек сапун. Палатката трябва да се пази чиста /да се използва по възможност подложка за палатката, която предпазва дъното от изцапване, издраскване или скъсване/. Пясъкът натрупан в палатката трябва внимателно да се изсипва, а не да се събира драскайки повърхността на материала.

Съхранение:

Палатката трябва да се съхранява в идеално сухо състояние. По този начин ще си спестите неприятния мирис и ще и запазите добрия вид.

При загуба на водонепропускливостта палатката се импрегнира със специални импрегнанти за палатки. Вижте какви препоръчва производителя на палатката ви.