Туристически обувки

от wiki.bgmountains.org
Направо към: навигация, търсене
Трисезонна туристическа обувка

Туристическите обувки се ползват при сложен терен и в екстремни метеорологични условия. Поради това изискванията към тях са завишени - в сравнение със стандартните градски обувки.


Характеристики

Основните им характеристики са:

 • поддръжка на оптимална температура на крака - топли за зимата и прохладни за лятото
 • водонепроницаемост
 • "дишане" - свойството на материята да пропуска влагата навън
 • сцепление на подметката на сух и мокър терен
 • износоустойчивост на подметката
 • анатомични стелки
 • здравина на конците и шевовете
 • лекота (фактор най-вече при летните обувки)
 • височина спрямо глезена
 • наличието на предпазен гумен борд е желано


Видове туристически обувки

Комбинацията от горните фактори разделя туристическите обувки на няколко големи категории според терена и метеорологичните условия, в които ще се ползват. Категориите са доста условни, като е възможно даден тип обувка да се ползва извън типичното и предназначение:

- Зимни обувки

Подходящи са за снежни и алпийски преходи. Те от своя страна се делят на височинни и такива за по-ниски планини.

- Зимни трисезонни обувки

Подходящи са за ходене през зимата, пролетта и есента.

- Летни трисезонни обувки

Подходящи са за ходене извън зимния сезон.

- Летни обувки

Подходящи са за ходене през лятото, на по-лек терен.

- Ниски обувки

Подобни на градските маратонки, но с усилена конструкция и по-здрави материали.

- Туристически сандали

Сандали, подходящи за ходене в планината.

- Специални обувки

Със специализирано приложение, различно от гореизброените и двойно такова. Примерно - за ледено катерене с фиксирани шипове, каньонинг, велотуризъм и др.

Избор на туристически обувки

Туристическата обувка е най-важният елемент от екипировката за планина. Неправилният им избор ще ви развали удоволствието и ще сте похарчили парите си нахалост. За това е много важно да подберете подходящите за вас обувки.


Най-добрият избор на обувки се прави, след като човек е походил известно време с по-обикновени обувки по местата, за които търси вече специализирани такива.


За начинаещият турист обаче е важно да си даде отговори на следните въпроси:

- Къде възнамерявате да ползвате обувките? Висока планина, средно висока планина, ниска планина, на културен туризъм по градовете?

- По кое време на годината възнамерявате да ги ползвате? Само лято, топло полугодие или зимно полугодие?

- Колко време можете да отделите еднократно за туризъм? Ден, Уикенд, повече?

- Колко пари сте склонни да дадете за обувки?

След като сте си дали отговори на гореизброените въпроси можете да пристъпите към избор на конкретната туристическа обувка за вас.


Някои от белезите, по които можете за разпознаете здравата туристическа обувка са следните:

- минимален брой парчета лицев материал;

- малко шевове по лицевата част;

- езикът е от същия материал, какъвто е употребен за лицевата част на обувката - липса на шевове;

- произведени са от доказал се в световен мащаб производител.


Общи съвети при избор на големина /размер/ на обувката:

- обувките се мерят, за предпочитане е пред виртуална покупка;

- обувките се мерят с чорапите, с които ще се ползват;

- обувките се мерят и с ортопедични стелки, ако се ползват такива за обикновените обувки;

- обувки за преходи с голяма денивелация на слизане за лятното полугодие се избират с половин до един номер по-голям от точния Ви номер;

- обувки за преходи с голяма денивелация на слизане за зимното полугодие се избират с един до един и половина номер по-голям от точния Ви номер;

- обувки за леки преходи без голяма денивелация на слизане се избират по-точни.

Причината, поради която туристическата обувка за преходи с голяма денивелация на слизане, никога не се избира напълно точна е поради факта, че при този случай кракът се плъзга напред и има опасност от подбиване на пръстите. За да се избегне подбиването, преди слизане е желателно връзките да се стегнат повече от нормалното. "Авансът", който се оставя отпред и дали да го има е строго индивидуален, защото зависи от конкретната анатомия на крака и конкретната обувка.

Обувките от цяло парче кожа за лицевата част все още са по-здрави и дълготрайни от тези с текстил. Особено при експлоатация извън пътеките. За по тях качествата на обувките от текстил почти се изравняват с тези от кожа, дори имат предимства - по-леки и комфортни са те. При експедиционните и височинните обувки кожа вече почти не се ползва.


При избора на обувки с определено предназначение е важно и типът на съответната обувка да бъде установен и в сайта на фирмата производител, предвид че, от една страна търговските фирми на туристическа екипировка често дават погрешни наименования, от друга страна думата "хайкинг", освен в тясното си значение, се използва и в широкото значение "обувки за преход", което включва всички типове, с изключение на еспадрилите за катерене и обувките за маратон в планината.

Номерация на обувките

Номерацията, която се използва в оразмеряването на туристическите обувки е същата, като за обикновените такива. Реномираните производители имат на страниците си сравнителна таблица за номерацията и задължително изписват номерата на нарочно етикетче някъде в обувката в табличен вид с най-известните стандарти. А те са: EUR /континентална Европа/, UK /Англия и Ирландия, Австралия, Нова Зеландия/, US /САЩ и Канада/. Други, които също се срещат, но рядко, са тези на Япония/Китай и Мексико. Обикновено таблиците съдържат и информация за номерацията в сантиметри и инчове.

В България е приета системата на континентална Европа EU или EUR.

Номерацията е обект на стандартизиране и има нарочни нормативни документи.

Номерацията е различна за различните типове потребители - възрастни и деца. За всеки отделен тип си има съответна таблица, но често се дават такива за мъже, жени и деца.

Независимо от стандартизацията практиката показва, че съществуват леки разлики между обувки на различни производители. Това също е една основателна причина за мерене на всяка обувка при избора и.

Номерация на обувките за възрастни по различните стандарти

Номерация на обувките за деца по различните стандарти


Конструкция и материали

Вложените материали в конструкцията на туристическата обувка са съобразени с условията, в които се ползва.


- Подметка

Основните характеристики на подметката са сцепление, износоустойчивост, степен на гъвкавост и начин на закрепване към горната (лицева) част. Най-често използваните подметки са на фирмата Vibram®. Всъщност думата Вибрам се е превърнала в синоним на износоустойчива, специална подметка. Използва се също като име на вложения гумен материал. Фирмата Vibram® предлага изключително богат каталог с готови подметки на над 1000 производители на обувки. Всеки тип подметка има различни характеристики, поради което е добре да подберете подходящия за вас вариант.

Най-често твърдите, силно устойчиви на износване видове имат слабо сцепление при мокър терен. Някои типове подметки решават проблема с хлъзгането чрез комбинирана конструкция с по-меки гумени участъци за подобряване на сцеплението. При други твърдостта на гумата е по-малка, за да се осигури желания баланс на сцепление-износоустойчивост.

Степента на гъвкавост е друг важен фактор. Твърдата, неогъваща се подметка подобрява стабилността и прецизността на стъпване при труден терен - участъци с изкатерване или техничен каменист терен. Това става за сметка на по-голяма умора на ходилото. Меката подметка щади ходилото, но за сметка на намалена прецизност при каменист терен. При зимните обувки меката подметка е нежелана. Тежката, твърда подметка помага за по-сигурно стъпване и за лесно вкопаване на стъпки по заледени скатове.

Начинът на залепване на подметката към лицевата част на обувката най-често определя дълговечността и. Ако подметката обхваща лицевата част, шансът да я закачите за камъните е по-голям. На това място подметката започва постепенно да се разлепва. Този проблем е отстранен при залепване на подметката под лицевата част.


- Лицева част

Материали за изработка на лицевата част

Основните материали за изработка на лицевата част са обработена животинска кожа и текстил или комбинация от двете. По-рядко /за височинни обувки/ се ползват и високотехнологични пластмаси.


- Кожа

Най-често употребяваната кожа е обработена лицева /от едър рогат добитък/, набук и велур.

- Лицева кожа най-често се употребява за изработка на обувки за студеното полугодие. Обикновено е с дебелина 2,8-3,0 mm.;

- Набук се ползва за обувки за топлото полугодие. Дебелина 2,2-2,8 mm.;

- Велур най-често се използва за ниски обувки. Дебелина 1,6-1,8 mm.;

Основен "недостатък" на кожата е по-голямата тежест.


- Текстил

Целта при използването на текстил за туристически обувки е постигането на по-ниско тегло при подобни на кожата качества. За това основно се употребява за летни трисезонни обувки и за такива за катерене.

Най-често употребяваните текстилни материи са KEVLAR® и CORDURA®


 • Допълнителни материали


Допълнителни материали към лицевата част се добавят най-често за усилване на износоустойчивостта на обувката на най-застрашените места и за защита на определени части от крака.

- гума - използва се най-често за борд-а на обувката, като той може да бъде частичен /само на предната част около пръстите/ и цялостен.

- специализирани пластмаси.

- Топлоизолация.

Други допълнителни материали, които се използват в туристическата обувка са такива, които осигуряват запазване на топлината около крака и се ползват в обувки за зимното полугодие. Най-често използваният такъв е THINSULATE® /3M Corporation/


GoreTex®-ова мембрана


- Мембрана

Мембраната представлява полупропусклив слой/материя, който отделя две среди. В конкретният случай мембраната осигурява непропускливост на вода в направление отвън-навътре към крака и същевременно пропуска влагата, отделена от същия, навън. Това в общия случай осигурява комфорта при експлоатация на обувката - краката остават сухи, независимо от влагата на външната и вътрешната среда. Често използван термин е дишаемост. Дишането е съществено за запазването на крака топъл и сух, предвид, че влагата може да стане причина температурата в обувката да падне до 10°C по-ниска от тази навън. Първият слой на мембраната е предназначен да отхвърля влагата вертикално. С цел да се осъществява и хоризонтално дишане фирмите Boreal и Akzo-Nobel реализираха съвместен проект под името Dry-Line®, в който влагата се пропуска от всички слоеве на мембраната. Най-често използваните мембрани в туристическите обувки са на фирмата GoreTex®.

Други мембрани ползвани в туристическите обувки са Sympa Tex®, eVent® и Alpitex®. Списъкът с употребяваните мембрани, но най-вече при производството на дрехи за туризъм, може да се допълни с Conduit® /Mountain Hardwear/, Hydroseal® /The North Face/, Dermizax® /Toray Indistries/, Nextec® /Patagonia/, Triplepoint Ceramic® /Lowe Alpine/ и др.

- Стелки

Стелките, които се влагат в туристическите обувки трябва да отговарят адекватно на тежките условия на експлоатация. Най-важните им качества са:

- анатомичност за корекция на плоскостъпие (дюстабан), при необичайна умора на ходилата, колената, гърба и кръста;

- здравина срещу износване;

- еластичност за осигуряване на антишок;

- антисептичност срещу гъбички и бактерии;

- дишаемост.


- Спомагателни изделия и материали

Това са материали и изделия, които дават завършеност на обувката.

- конци;

- капси;

- връзки;

- заключващи връзките стопери и др.

Поддръжка и съхранение

Поради тежката експлоатация на обувките при сложен терен и в екстремни метеорологични условия, те се нуждаят от адекватна грижа и поддръжка.

Обувките трябва да:

- се изчеткват, забърсват с влажен парцал и подсушават след ВСЯКО използване;

- се сушат далеч от източници на висока температура;

- се третират с предписаните от производителя препарати и мазила или с подобни по съдържание.

- се съхраняват във фабричните кутии, в среда с нормална влажност;

- се съхраняват с опъвалки в тях, а при липса на такива - с намачкани вестници или друга хартия. По този начин се запазва формата на обувката и не се получават гънки.

Третирането с препаратите за кожа /тези на основата на масла/ трябва да е изключително ВНИМАТЕЛНО - стигнат ли те до мембраната, тя си загубва свойствата автоматично.